Dostupni linkovi

Ekshumirano tijelo Igora Benete bivšeg hrvatskog specijalca


Tijelo bivšeg pripadnika specijalne policije Igora Benete, jednog od optuženih za ratni zločin protiv srpskih civila kod Knina, danas je ekshumirano.Ministar policije Ranko Ostojić izjavio je juče da će se ekshumaciji pristupiti zbog sumnji oko Benetine smrti.

Iako je unutrašnjom kontrolom MUP hrvatske utvrdio da je Beneta počinio samoubistvo, u javnosti su sve glasnija nagađanja da je ubijen kako ne bi svjedočio protiv saboraca, o čemu su u medijima govorili njegovi prijatelji i članovi porodice.

Beneta je jedan od trojice bivših specijalaca koji su optuženi za ratni zločin u selu Grubori kod Knina posle akcije "Oluja" u avgustu 1995. Njegovo tijelo pronađeno je prošle godine obješeno u šumi na području Zadra, ali je policija tek pet mjeseci kasnije utvrdila njegov identitet.

Na Županijskom sudu u Zagrebu krajem novembra prošle godine počelo je suđenje bivšim pripadnicima antiterorističke policijske jedinice Lučko za ratni zločin nad srpskim civilima u selu Grubori kod Knina.

Uz Benetu, kome se sudilo u odsutnosti, optuženi su još i Franjo Drljo i Božidar Krajina, koji su na početku sudjenja odbacili krivicu.

Tužilaštvo tereti pripadnike specijalne policije da su 25. avgusta 1995. u Gruborima ubili šestoro srpskih civila i to u vrijeme kada je grupa specijalaca osiguravala put Voza slobode kojim je nakon "Oluje" u Split išao hrvatski državni vrh, na čelu s tadašnjim predsjednikom Franjom Tuđmanom.
XS
SM
MD
LG