Dostupni linkovi

Thaçi poručio Beogradu: Odbrana Kosova svim sredstvima


Premijer Kosova Hashim Thaçi uputio je danas poruku vladi u Beogradu da neće dozvoliti ugrožavanje teritorijalne celovitosti Kosova.

Thaçi je kazao da će se integritet Kosova braniti svim ustavnim i zakonskim sredstvima.

„Ko god tvrdi da će i za jedan centimetar ugroziti teritorijalni integritet Republike Kosova, Policija Kosova ima mandat i puno poverenje da upotrebi svu ustavnu i zakonsku vlast, čak i ispred srpske žandarmerije“, kazao je Thaçi.

Thaçi je to poručio tokom zasedanja vlade, a nakon hapšenja dva kosovska policajca kod Merdara od strane srpske žandarmerije, najava o održavanju srpskih izbora na Kosovu i incidenata na severu Mitrovice.

Ubistvo kosovskog Abanca, Seljvera Haradinaja, u severnom delu Mitrovice, Thaçi je ocenio terorističkim aktom koji se treba rasvetliti bez prejudiciranja njegovih motiva.

”Osudili smo ovaj kriminalan, teroristički čin. Vlada Kosova će biti bliža građanima i na severu i razmotrit ćemo sve mogućnost kako bi došli do istine oko ovog kriminalnog čina, ne prejudicirajući nijednom motiv, bilo da je on politički ili etnički”, izjavio je kosovski premijer.

Njegov zamenik Hajredin Kuçi nije isključio mogućnost da državni organi ponovo intervenišu u severni deo, iako je u većini slučajeva pominjao da ta odgovornost pripada KFOR-u i EULEX-u.

“Izvršićemo svako ustavno i zakonsko delovanje ispred tih kriminalaca i nećemo se predati pred onima koji vrše kriminalna dela. To je završeno. Radićemo na sprovođenju reda i zakona na celoj teritoriji Republike, i reagovaćemo gde god ima protivzakonskog delovanja”, kazao je Kuçi.
XS
SM
MD
LG