Dostupni linkovi

Gvineji Bisao: Vojska izvršila puč


Vojska Gvineje-Bisao uhapsila je tokom puča prelaznog predsjednika Rajmunda Pereiru, izjavio je jedan od njegovih tjelohranitelja.

Grupa vojnika uhapsila je sinoć predsednika Pereiru u njegovoj rezidenciji i odvela ga u nepoznatom pravcu, precizirao je tjelohranitelj.

Premijer Karlos Gomes Jr. takođe je uhapšen nakon što je njegova rezidencija sinoć napadnuta, kazala je njegova supruga, prenosi AFP.

Vojska Gvineje Bisao saopštila je danas da je izvela vojni udar zbog tajnog vojnog sporazuma potpisanog s Angolom.

To je bilo prvo reagovanje vojske nakon što je u četvrtak napala rezidenciju premijera i zaposjela sjedište vladajuće partije i radija.

"Do jučerašnjih dogadjaja je došlo, jer smo otkrli postojanje tajnog vojnog sporazuma koji su potpisali premijer Karlos Gomes, prelazni predsjednik Rajmundo Pereira, vlada Gvineje-Bisao i Angola", ističe se u današnjem saopštenju i dodaje da "taj sporazum legitimiše prisustvo stranih vojnika, odnosno vojne misije Angole, kako bi zaštitila vladu Gvineje Bisao u kriznim vremenima", prenosi AFP.

Nacionalni radio Gvineje Bisao javio je da vojnici u ovoj zemlji ne žele vlast, već su intervenisali da bi zaustavili stranu agresiju, preneo je AP.
XS
SM
MD
LG