Dostupni linkovi

Troje demonstranata ubijeno danas u Siriji


Tri demonstranta su ubijena danas kada su sirijske snage bezbjednosti otvorile vatru na učesnike protesta u sirijskim gradovima, saopštila je opoziciona organizacija za ljudska prava OSDH.

Tri osobe ubijene su kada su snage bezbjednosti otvorile vatru na učesnike protesta u gradovima Hama, Salkin i Nava, navodi se u saopštenju te organizacije.

Desetine hiljada Sirijaca danas protestuje širom zemlje, dan nakon stupanja na snagu sporazuma o primirju u toj zemlji. OSDH navodi da se protesti, pored ostalog, održavaju u više četvrti Damaska.

Sirijski opozicioni Nacionalni savjet u četvrtak je pozvao sunarodnike na proteste, a ministarstvo unutrašpnjih poslova odgovorilo je da svi koji žele da protestuju za to prethodno moraju da zatraže dozvolu.

U regionu Idleba danas je došlo do kratkotrajnog sukoba između vojnika i vojnih dezertera, što su bili prvi oružani sukobi od početka primirja.

Borbe su trajale nekoliko minuta i prošle su bez žrtava.

Primirje je počelo u četvrtak, u skladu sa mirovnim planom međunarodnog izaslanika Kofija Anana, ali su obe strane već prijavile kršenje prekida vatre. Plan podrazumijeva i povlačenje vojske iz gradova i pravo na mirne demonstracije.

OSDH tvrdi da je u četvrtak poginulo 10 osoba, od čega sedam civila. Ta organizacija je posljednjih mjeseci svakodnevno prijavljivala više desetina mrtvih, od početka nemira , kako tvrde, poginulo je oko 10 000 ljudi.
XS
SM
MD
LG