Dostupni linkovi

Muslimansko bratsvo predvodi demonstracije u Kairu, protiv Sulejmana


Hiljade Egipćana protestovale su danas na Trgu Tahrir u Kairu protiv predsjedničke kandidature bivšeg šefa obavještajne službe Omara Sulejmana.

Demonstracije je organizovala grupa Muslimansko bratstvo, najveća grupa u novom parlamentu. Islamisti ali i sekularni reformisti smatraju da je Sulejmanova kandidatura opasnost po demokratske reforme.

"Sulejmane, da li misliš da su ovo stara vremena?", uzvikivali su demonstranti na trgu koji je bio poprište prošlogodišnjih protesta, što je dovelo do svrgavanja predsjednika Hosnija Mubaraka.

Pristalice Muslimanskog bratstva mahale su zelenim i crvenim zastavama ove grupe, kao i egipatskim državnim zastavama. Okupljeni su uzvikivali i parole protiv vojne uprave i pjevali državnu himnu.

Na transparentima su bile postavljene slike Sulejmana i Mubaraka pored Davidove zvijezde, što je sugerisalo da su obojica radili u korist Izraela kada su uveli blokadu Pojasa Gaze, koji je pod kontrolom palestinske militantne grupe Hamas.

Savjet vojnih generala koji upravlja Egiptom od svrgavanja Mubaraka trebalo bi da preda vlast izabranom predsjedniku 1. jula. Prvi demokratski egipatski predsjednički izbori počeće 23. maja, a skoro je sigurno da će biti i drugog gruga.

Najveći favoriti su kandidat Muslimanske braće Hairat al Šater, salafista šeik Hazem Salah Abu Ismail i bivši generalni sekretar Arapske lige Amr Musa.

Parlament u kojem dominiraju islamisti juče je usvojio zakon koji onemogućava najvišim pripadnicima bivšeg Mubarakovog režima da se kandiduju na izborima.

XS
SM
MD
LG