Dostupni linkovi

Vojska Pjongjanga u pripravnosti


Vojska Severne Koreje je u stanju povišene pripravnosti, nakon neuspešnog lansiranja rakete dugog dometa uprkos protestima međunarodne zajednice.

"Oružane snage Sjeverne Koreje stavljene su u stanje povišene pripravnosti", rekao je južnokorejski ministar odbrane Kim Kvan-Đin na zasijedanju parlamentarne komisije, saopšteno je iz njegovog kabineta. Nije precizirano da li je ta odluka donijeta prije ili poslije lansiranja rakete.

Vojsku Sjeverne Koreje čini 1,2 miliona vojnika. Ta zemlja ima 24,5 miliona stanovnika.

Sjevernokorejska balistička raketa, koja je nosila meteorološki satelit, raspala se vrlo brzo posle lansiranja u petak ujutru po lokalnom vremenu.

O neuspješnom lansiranju rakete koja je izazvala zabrinutost u svetu, izvijestili su i zvaničnici Japana i Južne Koreje.

Južnokorejski ministar odbrane sastao se sa komandantom američke vojske stacionirane u Južnoj Koreji Džejmsom Termanom i američkim ambasadorom Sung Kimom.

Ministar se tom prilikom založio za "odgovarajuće sankcije" poslije pokušaja lansiranja sjevernokorejske rakete, rekao je portparol njegovog ministarstva.
XS
SM
MD
LG