Dostupni linkovi

Ban Ki Mun osudio Sjevernu Koreju


Generalni sekretar UN Ban Ki Mun kritikovao je danas ispaljenje dalekometne rakete koje je izvršila Sjeverna Koreja, ističući da je to direktno kršenje rezolucije Savjeta bezbjednosti 1874 i prijetnja po regionalnu stabilnost.

"Uprkos neuspjehu, sjevernokorejsko lansiranje takozvanog `primijenjenog satelita` jeste za osudu, jer je protiv čvrstog i jedinstvenog stava međunarodne zajednice", ističe generalni sekretar UN u saopštenju.

Sjeverna Koreja je nešto ranije potvrdila da je kontroverzno lansiranje rakete bilo neuspješno.Lansiranje rakete, izvršeno je na sjeverozapadu Sjeverne Koreje.

SAD, Japan i Južna Koreja saopštili su da je raketa kratko letjela, a onda se raspala i pala u vode kod Korejskog poluostrva. Južna Koreja je pokrenula potragu za ostacima rakete.

Sjeverna Koreja ističe da je cilj lansiranja rakete bilo postavljanje satelita u orbitu, ali SAD i ostale zemlje smatraju da je proba skrivala tehnologiju za dalekometne projektile, što je zabranjeno rezolucijama UN.

Bijela kuća, EU, Rusija, Kina, Južna Koreja i Japan osudili su lansiranje, uprkos neuspjehu.

Savjet bezbjednosti UN treba kasnije tokom dana da se sastane radi razgovora o lansiranju. Kina, koja je najbliži saradnik Sjeverne Koreje, pozvala je na mir i uzdržanost na Korejskom poluostrvu.
XS
SM
MD
LG