Dostupni linkovi

Josipović: Prioriteti vanjske politike podrška Srbiji


Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je da je u hrvatskoj vanjskoj politici i dalje ključna podrška Srbiji i susedima na zapadnom Balkanu da što prije uđu u EU.

Drugi dan trodnevne neformalne konferenciji o bezbednosti Globsek u Bratislavi počeo je panelom, na kome su se Josipović, predsednik Slovenije Danilo Tirk i slovački predsednik Ivan Gašparovič složili da ne smije da se dopusti da ekonomski problemi EU potisnu u drugi plan suštinu evropskog projekta - činjenicu da je EU nastala kako bi se izbegli budući ratovi.

Hrvatski predsjednik apelovao je i na Slovačku i na Sloveniju da maksimalno pomognu Srbiji i drugim zemljama jugoistočne Evrope koje su krenule u evropsku integraciju da što pre sprovedu potrebne reforme i kvalifikuju se za ulazak u Uniju.

Prihvatanje Hrvatske kao 28. članice EU od naredne godine, prema ocjeni Josipovića, nije samo signal optimizma za EU da je evropska ideja i dalje atraktivna, već i važan signal za hrvatske susjede u regionu da je Unija otvorena za svaku zemlju koja sprovede reforme i krene u transformaciju u moderno evropsko društvo.
XS
SM
MD
LG