Dostupni linkovi

UN Posmatrači uskoro na terenu, situacija " mirnija"


Generalni sekretar UN Ban Ki Mun , izjavio je danas da situacija na terenu u Siriji izgleda "mirnija" nakon stupanja na snagu sporazuma o prekidu vatre, iako agencije javljaju o nastavku sukoba u toj zemlji.

U nacrtu rezolucije UN, koji su pripremile SAD, izneseni su planovi za slanje u Siriju prethodnice misije od 20 do 30 nenaoružanih posmatrača, koji će kontrolisati poštovanje novog mirovnog plana.

Nacrt je pripremio Vašington i očekuje se da će kasnije tokom dana biti održano glasanje o usvajanju rezolucije u Savjetu bezbjednosti UN.

Posmatrači će nadgledati prekid vatre i provjeravati da li se sirijska vojska povlači iz naseljenih centara, što je u skladu sa mirovnim planom. Sirija je saopštila da će prihvatiti posmatrače UN.

Ambasadori Savjeta bezbjednosti UN, među kojima su Rusija i Kina - koje su stavljale veto na ranije rezolucije - podržali su odlazak posmatrača u Siriju.

Juče je bio prvi dan prekida vatre i protekao je bez većeg incidenta, ali aktivisti navode da je poginuo veći broj ljudi, a vlada je saopštila da je u bombaškom napadu ubijen vojnik.

Juče ujutro su takođe objavljeni izvještaji o sukobima nedaleko od sirijske granice sa Turskom. Organizacija "Sirijska opservatorija za ljudska prava", čije je sjedište u Londonu, saopštila je da su vojska i pobunjenici razmjenjivali vatru nedaleko od sela Kirbet al Džoz u provinciji Idlib.

Međutim, britanski BBC navodi da je, uprkos izvještajima o ršenjima sa obje strane, stepen nasilja značajno opao po stupanju na snagu dogovora o prekidu vatre.

Prema pretpostavkama UN, u Siriji je oko 9.000 ljudi poginulo od početka protesta protiv vlade u martu 2011. godine.
XS
SM
MD
LG