Dostupni linkovi

Vijesti podnose krivičnu prijavu zbog novih prijetnji njihovim novinarima


Osnivač Nezavisnog dnevnika “Vijesti” - “Dejli pres” podnijeće Vrhovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv za sada NN lica iz Udruženja priređivača igara na sreću (UPIS) zbog ugrožavanja sigurnosti novinara Rajka Milića i Zdravka Vučinića, zbog teksta koji je taj medij objavio o Lutriji.List navodi da je poruka stigla iz udruženja iza kojeg stoje Brano Mićunović i Sava Grbović.

“Vijesti” su juče obavijestile policiju i vrhovnu državnu tužiteljku Ranku Čarapić, koja je, pola sata nakon što su joj dostavljena pisma, saopštila da je odmah naloženo Osnovnom tužiocu u Podgorici da, u saradnji sa Upravom policije, „bez odlaganja odmah počne da preduzima radnje po službenoj dužnosti“.

Umjesto reagovanja na tekst “Branov i Džigijev monopol štiti država”, objavljenog u “Vijestima” 11. aprila, sa mejl adrese UPIS-a, iste večri u 19.35 poslata je modifikovana pjesma beogradske grupe “Zana”, u kojoj mafija ubija Rajka.

Ista pjesma je juče u četvrtak, sa pratećim, takođe nepotpisanim i uvredljivim saopštenjem, dostavljena “Vijestima”, ali i drugim crnogorskim medijima, sa mejl adrese UPIS-a.

U “Dejli presu”, izdavaču Vijesti međutim, nepotpisani mejl doživljavaju kao ozbiljnu prijetnju, po život Milića i Vučinića, ali i drugih zaposlenih i najavljuju krivičnu prijavu zbog krivičnog djela ugrožavanja sigurnosti.

“U nedostatku argumentacije kojom bi osporili ili demantovali navode iz teksta 'Branov i Džigijev monopol štiti država', UPIS traži objavljivanje pjesme u kojoj se implicira ubistvo lica sa imenom Rajko i to od strane mafije. S obzirom na to da su novinari i zaposleni u 'Dejli Presu' godinama izloženi prijetnjama i fizičkim napadima, te da se na štetu imovine 'Vijesti' vrše teroristički akti, obraćanje UPIS-a doživljavamo kao ozbiljnu prijetnju, posebno u svjetlu čijih interesa to udruženje nastupa. Normalno je da sve te činjenice kod kolega izazivaju osjećaj ugroženosti i nesigurnosti, ali to je ambijent koji je kreirala ova valst i u kome mi već funkcionišemo desetak godina”, smatra glavni urednik “Vijesti” Mihailo Jovović.

“Vijesti” su u posljednjih pola godine pratile proces izmjena Zakona o igrama na sreću, s posebnim osvrtom na ulogu “Lutrije” kao monopolskog preduzeća na tom tržištu.
XS
SM
MD
LG