Dostupni linkovi

Ahmetović:Novac dovodi u pitanje bezbjednost BIH


Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović izjavio je da će, ukoliko u budžetu BiH ne budu obezbijeđena dovoljna sredstva za funkcionisanje bezbjednosnog sektora, biti velikih problema u funkcionisanju policijskih i bezbjednosnih agencija.

Podsjećajući da Graničnu policiju u 2013. godini na granici sa Hrvatskom očekuje preuzimanje granice sa EU, Ahmetović je rekao da kapaciteti kojima trenutno raspolaže Granična policija, kako ljudski, tako i materijalno-tehnički, nisu dovoljni za takvu obavezu.

On je naveo da Direkcija za poslove sa strancima u posljednjih godinu dana ima veći priliv azilanata iz Pakistana, Avganistana i ostalih zemalja, što je povećalo troškove ovoj direkciji, a da se u ovoj godini zbog usložnjene situacije u Aziji i Bliskom istoku može očekivati još veći priliv azilanata.

"Ukoliko ne budemo imali dovoljno sredstava, nećemo moći adekvatno odgovoriti ovom velikom problemu i možemo narušiti kredibilitet i rejting BiH", rekao je Ahmetović za sarajevsko "Oslobođenje".

Ministar sigurnosti je upozorio i na mogućnost ugrožavanja bezviznog režima za građane BiH ako se ne budu provodile strategije u skladu sa preuzetim obavezama.

"Kada sve saberete, vidite da se radi o pristupu koji će bezbjednost u BiH više koštati od manjka para u budžetu", naglasio je ministar bezbjednosti BiH.

.
XS
SM
MD
LG