Dostupni linkovi

Vijeće sigurnosti UN-a danas o rezoluciji za Siriju



Vijeće sigurnosti UN-a okupilo se jučer iza zatvorenih vrata kako bi raspravljalo o zahtjevu međunarodnog posrednika za Siriju Kofija Annana o slanju nenaoružanih međunarodnih promatrača u tu zemlju s ciljem da se spriječi da dođe do propasti krhkog prekida vatre koji je jučer stupio na snagu u toj zemlji.

Diplomati 15 zemalja članica raspravljat će o rezoluciji koja bi trebala odobriti početno raspoređivanje oko 30-tak nenaoružanih promatrača u Siriji.

Prema nacrtu rezolucije 15-očlano vijeće zatražit će od sirijske vlade vidljivu i potpunu primjenu preuzetih obveza da zaustavi pokrete snaga prema naseljenim centrima, zaustavi svo teško naoružanje u tim centrima i počne s povlačenjem snaga koje se nalaze u i oko naseljenih centara.

Vijeće će, kako se očekuje, također zatražiti da sirijska vlada povuče svoje snage i teško naoružanje iz naseljenih centara natrag u vojarne te će također zatražiti od svih strana u Siriji prekid oružanog djelovanja u svim oblicima te prekid svih arbitrarnih zatvaranja, otmica i mučenja. Ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Ćurkin ranije je najavio kako će rezolucija o raspoređivanju nenaoružanih promatrača danas biti usvojena u Siriji.

U sukobima oporbenih snaga i snaga sirijske vlade u posljednjih 13 mjeseci u toj zemlji je, po podacima UN-a, poginulo više od 9.000 ljudi.
XS
SM
MD
LG