Dostupni linkovi

Presuda za pomaganje u ubistvu braće Bitići 9. maja


Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu izreći će 9. maja presudu optuženima Sretenu Popoviću i Milošu Stojanoviću na ponovljenom sudjenju za pomaganje u ubistvu braće Bitići u Petrovom Selu, 1999. godine.

Apelacioni sud u Beogradu je u novembru 2010. godine ukinuo prvostepenu presudu nekadašnjeg Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, po kojom su Popović i Stojanović bili oslobodjeni optužbi i naložio ponovno sudjenje.

Tužilaštvo za ratne zločine zatražilo je ranije danas u završnoj reči pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu da se okrivljeni osude po zakonu.

Zamenik tužioca za ratne zločine Dragoljub Stanković rekao je da je za krivično delo za koje se terete dvojica pripadnika MUP-a zaprećena kazna od najmanje pet godina zatvora i da je, s obzirom na okolnosti izvršenja, blaže kažnjavanje isključeno.

"Optuženi su mogli da pretpostave kakvu će sudbinu imati braća Bitići kada su ih, izvršavajući protivzakonitu naredbu generala Vlastimira Djordjevicha i njegovog pomoćnika, prebacili iz zatvora u Prokuplju u Nastavni centar", ocenio je zamenik tužioca.
XS
SM
MD
LG