Dostupni linkovi

Više od 160 tona municije u regionu za uništavanje


Postojanje viškova municije i drugih ubojnih sredstava jedna je od najvećih pretnji bezbednosti regiona, konstatovali su na današnjem sasatanku u Beogradu predstavnici ministarstava odbrane zemalja Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, u kojoj, prema zajedničkim procenama, ima više od 160 hijada tona municije za uništavanje.

Najbolji način da se taj i drugi zajednički problemi reše jeste saradnja kroz mnogobrojne mahanizme regionalnih inicijativa, zaključeno je na skupu.

"Konstatovali smo da višak naoružanja i vojne opreme nije samo opasnost za građane već i opterećenje za vojske i države regiona", izjavio je novinarima domaćin sastanka, ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac rekavš da u Srbiji treba da se uništi oko osam hiljada tona municije.

Zamenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić je, po završetku sastanka, novinarima izjavio da ta država ima najveći problem s viškom naoružanja u regionu. Prema njegovim rečima, u BiH postoji 18,5 hiljada tona municije koja bi trebalo da bude hitno uništena, pogotovo zbog činjenice da ta država ne raspolaže adekvatnim skladištima za pohranjivanje tih sredstava.

Na sastanku, čija tema je bila "Unapređenje stepena zajedničke saradnje u regionu za rešavanje pitanja viška naoružanja", učestvovale su delegacije ministarstava odbrane Srbije, Hrvatske, Crne Gore, BiH, Makedonije, Slovenije, Albanije, Rumunije, Bugarske, Turske i Grčke, kao i predstavnici UN, EU, NATO, OEBS-a, Regionalnog saveta za saradnju i Centra za bezbednosnu politiku "RACVIAC".
XS
SM
MD
LG