Dostupni linkovi

Hrvatska: MUP zabranio skup ekstremnih desničara iz Europe


Nakon niza kritika i bure koja se u javnosti digla zbog okupljanja ekstremne desnice koje se u subotu trebalo održati u Zagrebu, MUP Hrvatske je izdao rješenje kojim se zabranjuje skup, javlja tportal.hr.

Potvrdio je to na početku sjednice Vlade premijer Zoran Milanović, poručivši da takve stvari u Hrvatskoj neće proći.

'Imam rješenje ministra unutarnjih poslova kojime se zabranjuje okupljanje ekstremne desnice u Zagrebu. Razlozi su svjetonazorski i politički. Oni koji pozivaju na grabež teritorija mogu doći kao turisti, ali ne kao politički prosvjednici. Oni koji organiziraju prosvjede moraju znati da neće tako nešto proći. Neće se dozvoliti okupljanje onih koji pozivaju na rušenje ustavnog poretka. Naša je obveza da se takvim idejama suprotstavimo. Da se radi o hrvatskim strankama, ajde de, ali s obzirom da se radi o stranim koji pozivaju na progon Srba i Roma i grabež teritorija...takve finte u Hrvatskoj neće proći. To ne bu išlo', rekao je premijer Zoran Milanović, potvrdivši da je MUP odlučio zabraniti skup koji je zadnjih dana digao javnost na noge.

Pripadnici Hrvatske čiste stranke prava čija ideologija se naslanja na ideju NDH, pozvali su ekstremno desničarske i neonacističke stranke iz cijele Evrope na skup u Zagreb koji je najprije trebalo da se održi u Matici Hrvatske, pa u hotelu "Palas", a nakon što su odbijeni u oba prostora, odlučili su skup i marš održati na Trgu Bana Jelačića.

Povodom ovog događaja organizirana je ad hoc inicijativa građana "Udruženi protiv fašizma" koja je alarmirala javnost i organizirala miting protiv fašizma koji se trebao održati isti dan na istom mjestu.
XS
SM
MD
LG