Dostupni linkovi

Slovenija: Janša protiv štrajka zaposlenih u javnom sektoru


Slovenski premijer Janez Janša izjavio je u srijedu da nema nikakve potrebe za štrajk zaposlenih u javnom sektoru, koji su njihovi sindikati najavili za srijedu 18. travnja, zbog protivljenja vladinim mjerama štednje koje u okviru rebalansa ovogodišnjeg proračuna predviđaju smanjenje plaća i nekih prava iz radnog odnosa.

"Za štrajk nema nikakve potrebe, a njega su sindikalni čelnici najavili još prije isteka pregovora u okviru ekonomsko-socijalnog vijeća", rekao je Janša novinarima nakon zatvorenog sastanka s menadžerima više slovenskih poduzeća posvećenog vladinim mjerama za stabilizaciju javnih financija i izlazak iz krize.

Predsjednik slovenske vlade rekao je da javnim službenicima koji budu sudjelovali u štrajku 18. travnja taj dan neće biti plaćen, te da bi im to trebali reći i sindikalni čelnici koji su organizirali štrajk. U njemu bi prema najavama slovenskih medija moglo sudjelovati oko
100.000 zaposlenih u školstvu, znanosti, policiji, vojsci, carini, zdravstvu i drugim javnim službama.

Najavljeni paket mjera štednje, koje će vlada prihvatiti na redovnoj sjednici u četvrtak i uputiti ih u parlament, prema Janšinim riječima predstavlja "samo 10 posto" onoga što vlada treba napraviti u svom mandatu kako bi Sloveniju pretvorila u poslovno atraktivnu sredinu, što će omogućiti gospodarski oporavak.

Mjere koje su do sada predložene su blage u odnosu na one koje su poduzete u drugim europskim zemljama koje izlaze iz krize, rekao je Janša.
XS
SM
MD
LG