Dostupni linkovi

Capor: Vlast od Dubrovčana pravi statiste u komercijalnom cirkusu


Đuro Capor
Đuro Capor
Uskršnje praznike Dubrovnik je dočekao okićen zastavama grada, Hrvatske i tvrtke “Razvoj golf” koja bi trebalo, ako se pita gradske vlasti i gradonačelnika Andru Vlahušića, da na Srđu krene sa izgradnjom Sportsko-rekreacijskog centra s golf parkom i turističkim zonama Bosanka sjever i Bosanka jug.

Zastave na zidinama Starog grada djelo su nepoznatih osoba, a izraz su revolta nakon što su odbornici gradskog vijeća Dubrovnika prošle nedelje usvojili gradonačelnikov prijedlog za ponovnu izradu Urbanističkog plana uređenja Srđa i nastavka rada na izgledu golf-apartmanskog naselja.

Na taj način gradonačelnik je pogazio svoje obećanje, pomoću kojeg je, između ostalog, i dobio veliki broj glasova na izborima – da će organizovati referendum o izgradnji golf naselja na Srđu.

Vlahušić je, zajedno sa gradskim odbornicima, na ovaj način potpuno isključio građane i struku iz javne rasprave o projektu.

Gradske vlasti pogoduju investitoru, ne obazirući se na kritike koje dolaze od Društva arhitekata Dubrovnika, te inicijative “Srđ je naš” koju čine Udruga Grad, DUB, ART Radionica Lazareti, Udruga mladih Orlando, Domovina, EKO-Omblići, Baština, Pravo na grad i Zelena akcija. S druge strane, iniciajtiva i građani već nekoliko godina vode borbu pojašnjavajući da je u pitanju podvala, odnosno da će se umjesto sporstko rekreacijskog centra, na jedinom mjestu na kojem grad može urbanistički da se širi, podići skoro čitav mali apartmanski grad, koji će dodatno uništiti Dubrovnik.

Inicijativa “Srđ je naš” dobila je prošle godine GONG-ovu nagradu za građanski aktivizam i razvoj demokracije u Hrvatskoj, a njen koordinator Đuro Capor proglašen je u anketi lokalnog lista “najpozitivcem u 2011. godini”.

RSE: Odbornici gradskog vijeća Dubrovnika usvojili su gradonačelnikov prijedlog za ponovnu izradu Urbanističkog plana uređenja Sportsko-rekreacijskkog centra s golf parkom i turističkim zonama Bosanka sjever I Bosanka jug prema kojem je planirana izgradnja golf -apartmanskog naselja na Srđu. Šta taj plan Dubrovniku donosi? Oko čega se najviše bune građani i struka?

Đuro Capor: Takav plan Dubrovniku donosi nastavak dosadašnje prakse otimanja javnog prostora te nastavak potpune komercijalizacije Grada, a da se o interesima i problemima, s kojima se susreću građani Dubrovnika, uopće ne vodi računa. Nameće nam se izgradnja vila i apartmana na Srđu kao turističke potrebe, a zapravo se radi o biznisu s prenamjenom zemljišta, izgradnjom i prodajom stanova i vila na mjestu na kojem takvi objekti, i u toj količini, nikad ne bi smjeli biti.

Činjenica je da gradska uprava nastoji u potpunosti isključiti građane i zainteresirane stručnjake iz odlučivanja o planiranju i korištenju zadnjeg slobodnog prostora za kvalitetno i održivo širenje grada.

Ovakvim projektima, a naročito ovakvim postupcima gradske vlasti, ubija se Grad, a građani svode na statiste u komercijalnom cirkusu koji će, nastavi li se tako, i turistima postati neprivlačan.

RSE: Kako komentarišete činjenicu da je Grad prihvatio nastavak izrade Urbanističkog plana koji je osporen i na javnoj raspravi prošle godine?

Đuro Capor: Gradski vijećnici su dosad u više navrata donosili odluke kojima podržavaju projekte štetne za građane Dubrovnika i s tom su praksom nastavili. Tako se dogodila situacija da mnogi vijećnici neposredno prije glasanja, u svom istupu, kažu da ne znaju za što glasaju, da ne znaju kako će izgledati Srđ u budućnosti i kakvu će korist od takvog projekta imati građani Dubrovnika, ali su ipak glasali za. Vijećnici su se tako, zastupajući tvrtku Golf razvoj i njihov otimački projekt, jasno izjasnili protiv Grada i protiv građana.

RSE: Šta je povod za usvajanje prijedloga ponovne izrade takvog urbanističkog plana i koliko taj potez ima veze sa novom vlašću na čelu Hrvatske?

Zastave tvrtke "Razvoj golf" na zidinama Starog grada
Zastave tvrtke "Razvoj golf" na zidinama Starog grada
Đuro Capor: Vjerovatno gradonačelnik Andro Vlahušić računa na potporu potpredsjednika vlade Radimira Čačića i ministra graditeljstva i prostornog uređenja Ivana Vrdoljaka koji pripadaju istoj stranci. Njih ne zanima podrijetlo kapitala koji ulazi u Hrvatsku, niti je li na Srđu poštovan zakon i zakonska procedura, pa, sukladno tome, i definiran javni interes. Zanima ih samo da se nazigled investira u Hrvatsku, a u stvari projekti poput ovog mogli bi se nazvati odvesticijama jer se generacijama čuvani prostor, vrijednosti i lokalne zajednice prisvajaju, ugrožavajući ekonomski opstanak lokalnog stanovništva, a sve radi punjenja džepova pojedincima bliskima vlasti.

RSE: Prošle godine je bilo objavljeno da je izraelska kompanija koja je trebalo da gradi golf naselje na Srđu, zatvorila svoj ured i otišla iz grada. Šta se u međuvremenu promenilo? Da li su oni i dalje zainteresovani za taj projekat?

Đuro Capor: Radilo se o medijskoj manipulaciji. Oni, naravno, nisu odustali, već su nastojali fingiranjem povlačenja, zatvaranjem ureda u Dubrovniku, prikazati da su im političke spletke i anti-investicijska klima onemogućile investiranje i poslovanje.

U međuvremenu su zemljište na Srđu, koje su dosad kupili, opteretili još jednim kreditom, tako da se s 90 milijuna eura na zemljište uknjižila tvrtka s Malte. Radi se o tvrtkama i fondovima s nepoznatom vlasničkom strukturom, te oni sada ponovno pokušavaju progurati plan koji je već jednom razotkriven kao nezakonit.

RSE: Borba građanske inicijative “Srđ je naš” protiv izgradnje golf naselja traje već nekoliko godina i, uz Zelenu akciju i Pravo na grad iz Zagreba, važite za jednu od najjačih građanskih inicijativa za zaštitu javnog prostora u Hrvatskoj. Da li ste zadovoljni postignutim?

Đuro Capor: Prokazali smo ovaj projekt kao nezakonit i štetan za građane Dubrovnika, uspjeli smo u raspravu o namjeni prostora na Srđu uključiti brojne istaknute sugrađane i intelektualce kao i Društvo arhitekata Dubrovnika. Vjerujem da će u ovom drugom pokušaju nametanja apartmanizacije Srđa znatno veći broj građana biti svjestan svih štetnih posljedica ovog projekta za Grad većim dijelom i našom zaslugom. Mjesta zadovoljstvu ima.

RSE: Koliko ovakva odluka Gradskog vijeća na vas djeluje motivirajuće?

Đuro Capor: Neovisno o klijentelizmu gradskog vijeća, mi ćemo nastaviti djelovati uvjereni da ovakav plan ne može proći. Naše je pravo i obveza, kao građanki i građana Dubrovnika i okolice, zahtjevati da Hrvatska postane pravna država. Bez prava, nema države, već samo privida države u kojoj vlada kaos i pljačka.

RSE: Koje su sledeće akcije inicijative?

Đuro Capor: Planiramo nove tribune i tiskanje četvrtog broja lista “Srđ je naš”. Nastavit ćemo suradnju s Društvom arhitekata Dubrovnika i drugim civilnim udrugama u Hrvatskoj. Svakako ćemo nastojati utjecati i na novu Vladu na promjenu dosadašnje nezainteresirane pozicije nekih ministarstava koja su također mjerodavna za planiranje ovakvog mastodontskog projekta iznad Dubrovnika.

Uporno ćemo inzistirati na pravnim okvirima i poštivanju zakona, a paralelno ćemo educirati naša sugrađanke i sugrađane u smjeru njihovog angažmana i uključivanja u procese odlučivanja.

RSE: Kada je dolazio na vlast, Vlahušić je obećao referendum o gradnji golf naselja na Srđu. Nakon izbora je izjavio da referenduma neće biti. Postoji li šansa da se organizuje građanska akcija prikupljanja potpisa za referendum?


Đuro Capor: Glasovanjem su vijećnici koalicije definitivno odustali od ispunjenja obećanja o referendumu, i to samom činjenicom da će, dok se plan napravi, prođe svu proceduru, dok se izradi Studija utjecaja na okoliš, proći sljedeća godina dana koliko su ovi vijećnici još u gradskom vijeću.

Obećanja koja su dali neće obvezivati sljedeću vlast.

Promjena zakona o referendumu koju očekujemo bi mogla omogućiti građanima Dubrovnika i našoj Inicijativi da se izbore za ono što nam je obećano.

RSE: Kako komentarišete način na koji o gradu brine i kako ga vodi Andro Vlahušić?

Đuro Capor: Vodi ga na sličan način, ako ne i gori, na koji ga je vodila gradonačelnica HDZ-a Dubravka Šuica. Upravo njene projekte, kojima se protivio dok je bio u opoziciji, sada gura (golf resort, shoping centar na glavnoj garaži, marinu u Gružu…). Suprotno obećanjima iz kampanje ne osvrće se na volju i prava građana, sam nameće rješenja bez konzultacija. Istovremeno je liječnik, urbanist, mostograditelj, ravnatelj svih institucija u kulturi, performance umjetnik, destinacijski menadžer, ekonomski stručnjak, i da ironija bude veća, on sam sebe smatra predstavnikom civilnog društva.

Grad doživljava nastavak negativnih trendova komercijalizacije javnih i društvenih prostora, iseljavanje stanovništva kojemu je Grad otet, pretvaranja Grada u kulisu za najezdu prekomjerne brojke turista s cruisera koji isključuju mogućnost kvalitetnog turizma za ostale subjekte u turističkom poslu, poput hotelijera ili privatnih iznajmljivača, čiji gosti bježe zbog nesnosnih gužvi.

RSE: Da li građani Dubrovnika, nakon Dubravke Šuice i Vlahušića, imaju treću opciju za koju bi mogli da glasaju na izborima? Postoji li šansa da se pojavi neko novi na političkoj sceni grada?

Đuro Capor: Još je rano za reći. Činjenica da dvije vodeće grupacije stranaka nemaju snage za promjenu politike u svojim redovima je porazna.

Na građankama i građanima Dubrovnika je da se organiziraju u nove političke snage i utječu direktno na odlučivanje, ne samo u vijećnici grada, nego i na svim drugim razinama lokalne vlasti.

RSE: Vlahušić je, uz odluku o Srđu, u medijima u više navrata najavio oduzimanje naplate ulaska na zidine Starog grada od Društva prijatelja dubrovačke starine (DPDS) i prebacivanje u ingerenciju gradske vlasti. Zašto? Šta bi Grad dobio a šta izgubio ukoliko se zaista desi da gradska vlast dobije kontrolu nad novcem od zidina?

Đuro Capor: Dogodilo bi se ono što smo imali do sada - netransparentno trošenje novca kojim bi grad i gradonačelnik gospodarili lošije i neodgovornije nego DPDS, koristeći ga za sumnjive projekte kojima smisao može naći samo gradonačelnik.

Mišljenja sam da je gradonačelnikovo posezanje za novcima jedan vid medijske manipulacije i skretanja pažnje s optužnice koja ga tereti zbog odobravanja nezakonite posudbe novca DPDS svom koalicijskom partneru Peri Vićanu kao svojevrsni pritisak na članove Društva.

RSE: Dubrovnik je u poslednjem desetljeću promijenio svoj imidž. Postao je grad kruzera, suvenirnica i tzv. “elitnog turizma” u pokušaju. Koliko je u svemu tome grad izgubio identitet?

Đuro Capor: Držim da je izgubio jako puno. Građani su do te mjere otupjeli na skandalozne najave, nezakonite projekte, prisvajanja i uništavanja prostora i zajedničkih vrijednosti da će biti potrebno ulagati veliki napor da bi se grad vratio na, za građane, zdrave pozicije koje je nekad uživao. Bojim se da smo došli do krajnjih granica konzumacije prostora i degradiranja Grada i građana - na položaj servisa u destinaciji masovnog turizma. Dubrovniku je potreban ozbiljan zaokret i promjena ozračja: voditi ga trebaju čestiti ljudi, svjesni toga da je njegova bit u skladu i skladnosti, a njegovi povijest i baština svjetski.
XS
SM
MD
LG