Dostupni linkovi

Ministri G8 u Vašingtonu o Siriji, Iranu, Sjevernoj Koreji



Kriza u Siriji, narastajuća zabrinutost zbog iranskog nuklearnog programa i mogući novi nuklearni test Sjeverne Koreje, teme su koje su dominirale u razgovorima šefova diplomatija osam vodećih industrijskih sila sveta - Grupe osam (G8).

Američka državna sekretarka Hilari Klinton navela je da je G8, koju čine Velika Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Rusija i SAD, "uzbunjene" nasiljem u Siriji koje se nastavlja uprkos naporima specijalnog izaslanika UN i Arapske lige Kofija Anana da uspostavi prekid vatre.

Ona je dodala da su ministri zabrinuti zbog teškoća sa kojima se Anan suočava, kao i da će tražiti načine na koje bi mogli da sarađuju da mu pomognu u pronalaženju "mirnog rješenja sadašnje situacije i političke tranzicije u korist sirijskog naroda".

Govoreći o Iranu, Klinton je rekla da je "od urgentnog značaja" za islamsku republiku da iskoristi razgovore sa pripadnicima pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN i Njemačke u subotu u Istanbulu da pokaže da ozbiljno shvata zabrinutost međunarodne zajednice o svom spornom nuklearnom programu.
XS
SM
MD
LG