Dostupni linkovi

Četvorka za Bliski istok traži isplatu obećane pomoći Palestincima


Četvorka za Bliski istok pozvala je u srijedu u Washingtonu međunarodnu zajednicu da uplati obećanu pomoć od 1,1 milijarde dolara kako bi se osiguralo funkcioniranje Palestinske samouprave koja ima hronične budžetske poteškoće.

"Četvorka je pozvala međunarodnu zajednicu da garantira uplatu doprinosa od 1,1 milijarde dolara", saopćila je Četvorka (EU, SAD, Rusija, UN) u saopćenju, nakon sjednice u Washingtonu.

Četvorka također poziva Izraelce i Palestince da se "suzdrže od svake akcije koja bi mogla potkopati povjerenje i da se koncentriraju na pozitivne mjere koje bi mogle ojačati i poboljšati njihove odnose kako bi se nastavili direktni pregovori", navodi se u saopćenju.

Uprkos nizu susreta između palestinskih i izrealskih pregovarača pod okriljem Jordana u januaru, Četvorka nije uspjela da pokrene pregovore između ove dvije strane.

Palestinski lideri zahtijevaju da Izrael prestane s koloniziranjem okupiranih teritorija i prihvati granice iz 1967. godine kao bazu za razgovore. Izrael odbacuje ove zahtjeve i poručuje da je spreman za pregovore "bez preduvjeta".
XS
SM
MD
LG