Dostupni linkovi

Grčki premijer traži parlamentarne izbore 6.maja


Grčki premijer Lukas Papademos rekao je da će danas od grčkog predsjednika tražiti zakazivanje prijevremenih izbora za 6. maj.

Papademos je ovo potvrdio na sastanku svog kabineta, i rekao da će se kasnije danas sastati sa grčkim predsednikom Karolosom Papuljasom i tražiti od njega da raspusti Skupštinu i zakaže izbore.

Prema navodima izvještača BBC -ja ukoliko se potvrdi 6. maj za datum izbora, to će značiti kratku i vrlo napetu kampanju.

Predsjednik grčkog Parlamenta Filipos Pecalnikos potvrdio je ranije za istu televiziju da će danas biti zakazani prevremeni izbori.

Papademos se nalazi na čelu prelazne tehnokratske vlade koju podržavaju dvije vodeće partije u zemlji, desna Nova demokratija i socijalistički Pasok. Vlada je formirana u novembru prošle godine sa ciljem da vodi zemlju kroz rastuću dužničku krizu.

Njegov glavni zadatak bio je da osigura da Grčka dobije sljedeću tranšu pomoći iz prvog paketa pomoći Evropske unije i MMF-a vrednog 110 milijardi eura i odobrenje drugog paketa pomoći od 130 milijardi eura.

Papademosova vlada je prošlog mjeseca osigurala drugi paket međunarodne pomoći pošto je postigla sporazum sa privatnim kreditorima o otpisu dijela duga, i pošto se obavezala na usvajanje novih mjera štednja.
XS
SM
MD
LG