Dostupni linkovi

Susret Netanjahuja i Fajada iduće sedmice u Jerusalimu


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu sastat će se sa svojim palestinskim kolegom Salamom Fajadom u Jerusalimu iduće sedmice, saopštila je premijerova kancelarija za AFP.

Palestinski zvaničnik izjavio je u utorak da će se dvojica čelnika sastati 17. aprila, a Netanjahuov portparol Ofir Gendelman u srijedu je potvrdio taj datum.

Sastanak će se održati u Jerusalimu, vjerovatno u kancelariji premijera, izjavio je Gendelman za AFP.

Zvaničnici na obje strane prethodno su potvrdili da će se dvojica premijera sastati u predstojećim sedmicama, ali nisu potvrdili ni datum ni mjesto sastanka.

Očekuje se da Fajad iskoristi taj susret kako bi Netanjahuu lično uručio pismo palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa u kojem on postavlja uslove za povratak direktnim pregovorima koji su prekinuti od kraja septembra 2010. godine.

Palestinski premijer bit će u društvu šefa palestinskih pregovarača Saeba Erakata i Jasera Abeda Raboa, generalnog tajnika Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO).

Tokom proteklih nekoliko mjeseci, Abas je tvrdio da je sastavio pismo za Netanjahua u kojem postavlja palestinske uslove za nastavak pregovora, uključujući prekid izraelske gradnje naselja i jasne parametre za buduće granice.

Netanjahuov ured saopštio je da će premijer odgovoriti vlastitim pismom za Abasa, u kojem će najvjerovatnije pozvati na nastavak direktnih pregovora bez postavljanja preduslova.

Direktni pregovori između Izraelaca i Palestinaca prekinuti su od septembra 2010. godine zbog spora u vezi s gradnjom jevrejskih naselja.
XS
SM
MD
LG