Dostupni linkovi

Sirija: Vojska se još ne povlači iz gradova i nastavlja napade


Sirija uvjerava Ujedinjene nacije (UN) da će poštovati primirje s pobunjenicima koje treba stupiti na snagu za manje od 24 sata, izjavio je posebni izaslanik UN-a i Arapske lige za Siriju Kofi Annan, ali su snage predsjednika Bašara al Asada nastavile napadati nekoliko gradova.

Ako ga svi budu poštovali, mislim da ćemo do 6 sati ujutro (3 sata po GMT-u) u četvrtak imati poboljšane uslova na terenu, rekao je Annan u Teheranu gdje je zatražio podršku regionalnog sirijskog saveznika za svoje napore.

Međutim, sirijska vojska i dalje vodi ofenzivu i nastavlja napadati uporišta pobunjenika umjesto da povlači vojnike, tenkove i teško oružje iz gradova kao što je predviđeno Annanovim planom.

Sirijske snage su jutros ponovno otvorile vatru preko granice na izbjeglički logor gdje su smještene sirijske izbjeglice na jugoistoku Turske.

Turska je zatražila hitno održavanje sjedni Savjeta bezbjednosti UN-a kako bi se odmah poduzele potrebne mjere za zaštitu sirijskog naroda budući da Asad još nije povukao vojnike i naoružanje iz gradova.

Mi se zalažemo za hitno održavanje sjednice SB UN koje bi usvojilo rezoluciju s nužnim mjerama za zaštitu sirijskih građana, navodi se u saopštenju turskog ministarstva vanjskih poslova.
XS
SM
MD
LG