Dostupni linkovi

Francuski konzorcijum preuzima zagrebački aerodrom


Vlada Hrvatske i francuski konzorcijum Zagreb Airport International Company -ZAIC potpisali su danas ugovor o koncesiji za izgradnju i upravljanje zagrebačkim aerodromom.

"To je veliki i važan projekat za Hrvatsku", izjavio je premijer Zoran Milanović koji je prisustvovao potpisivanju ugovora u sjedištu hrvatske vlade.

Riječ je o 30-godišnjoj koncesiji za izgradnju novog putničkog terminala i upravljanje postojećim i novoizgrađenim terminalom, kao i aerodromskom infrastrukturom. Ukupna ulaganja u prvoj fazi izgradnje biće oko 236 miliona eura.

Planirani kapacitet terminala je pet miliona putnika, a trenutni kapacitet je oko dva miliona putnika. Očekuje se da će novi terminal biti završen u naredne tri godine.

Zamjenik ministra saobraćaja Hrvatske Zdenko Antešić rekao je poslije potpisivanja ugovora da je to jedan od vrlo značajnih projekata koji će "bez budžeta pokrenuti novu investicionu klimu". On je izrazio uvjerenje da će se zagrebački aerodrom razviti u značajni regionalni centar.

Odluku o koncesiji francuskom konzorcijumu, u čijem sastavu su i pariski aerodromi, Vlada Hrvatske donijela je krajem februara.

Najveći dio radova povjeriće se hrvatskim firmama Vijadukt i Zagorje Tehnobeton.
XS
SM
MD
LG