Dostupni linkovi

Serija jakih potresa, manji cunami


Serija naknadnih potresa od preko 8 stepeni Rihtera opet pogodila Indoneziju. Pre nekoliko sati zbog potresa od 8,9 izdato upozorenje na cunami u 28 zemalja.

U međuvremenu su neke zemlje poput Australije, Mauritanije, Malezije i Singapura otkazale upozorenje na cunami, ali je on i dalje na snazi za Indoneziju, Indiju, Šri Lanku i Maldive. Izveštava se da se talas cunamija od 1 metra visine približava se obali grada Meulaba u provinciji Aceh na Sumatri.

Rojters, na osnovu procjene zvaničnika, prenosi da bi ostrva u Bengalskom zalivu, Andaman i Nikobar, mogao da pogodi talas cunamija visine do 3,9 metara.

Lokalni sajtovi prenose i da vlasti Mijanmara procjenju da bi talas cunamija od 6 metara mogao da pogodi njihove obale.

Rojters prenosi i da se voda oko indonežanskog ostrva Sijemula, koje se nalazi blizu epicentra prvog zemljotresa od 8,9 stepeni, povukla od obala za oko 10 metara, što ukazuje na formiranje cunamija.

Pacifički centar za upozoravanje na cunami je objavio da mjerenje nivoa mora ukazuju da je cunami formiran kao i da postoji mogućnost da je već udario i naneo štetu na pojedinim obalama. Međutim, zbog otežanih komunikacija još uvjek nema zvaničnih izvještaja sa terena.

Prvi zemljotres od 8,9 stepeni bio je u 9:38 po centralno evrospkom vremenu. Epicentar tog zemljotresa bio je ispod mora nedaleko od provincije Aceh na ostrvu Sumatra, teško pogođenom katastrofalnim zemljotresom i cunamijem 2004. godine.
XS
SM
MD
LG