Dostupni linkovi

Uhašen i deseti osumnjičeni za napad na ambasade u Beogradu


Policija u Novom Sadu privela je danas i desetu osobu u akciji hapšenja osumnjičenih za paljenje zgrade Ambasade SAD u Beogradu iz 2008. godine.Uhapšeni Marko N. nije imao kriminalistički dosije, a pripadnik je navijačke grupe "Firma", javila je Radio – televizija Srbije.

Policija u Srbiji juče je započela akciju hapšenja osumnjičenih za paljenje zgrade Ambasade SAD, u okviru koje je na teritoriji Beograda, Inđije i Novog Sada juče privedeno devet osoba.

Republički javni tužilac Zagorka Dolovac rekla je da je tužilaštvo više od godinu dana pribavljalo dokaze, među kojima su i snimci stranih ambasada u Beogradu, na osnovu kojih su identifikovani učesnici nereda.

Očekuje se da će u toku narednih nekoliko dana svi osumnjičeni biti privedeni i da će protiv njih biti pokretnuti krivični postupci.

Zgrada Ambasade SAD zapaljena je poslije protesta pod nazivom "Kosovo je Srbija", održanog u centru Beograda 21. februara 2008. godine, zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

U incidentu je poginuo Zoran Vujović (20) iz Novog Sada, rodom sa Kosova.

Za ovaj slučaj do sada je suđeno Milanu Živanoviću, koji je oba puta negirao da je učestvovao u paljenju, ali je priznao da je te večeri sa zgrade Ambasade skinuo zastavu SAD i stavio zastavu Srbije.

Iz Ambasade SAD u Beogradu pozdravljeno je hapšenje, a u saopštenju je istaknuto da je važno da se kazne ne samo počinioci, "već i oni u vlasti, koji su", kako se navodi, "prije četiri godine naredili ili na drugi način podržali nečuveno kršenje domaćeg i međunarodnog zakona".
XS
SM
MD
LG