Dostupni linkovi

Kim Džong Un imenovan za generlanog sekretara korejske partije


Lider Sjeverne Koreje Kim Džong-Un imenovan je danas za generalnog sekretara Radničke partije Koreje, objavila je sjevernokorejska agencija KCNA.

Odluka je donesena na vanrednoj konferenciji vladajuće partije. Ove sedmice se u Sjevernoj Koreji obilježava 100. godišnjica od rođenja osnivača Koreje, Kim Il Sunga koji je bio na vlasti od 1948. do 1994. godine.

Kim Džong-Il, sin osnivača Koreje Kim Il Sunga i otac Kim Džong-Una, koji je preminuo 17. decembra u 69. godini proglašen je "vječnim" generalnim sekretarom partije.

Izbor Kim Džong-Una bio je očekivan jer je on tokom proteklog mjeseca na partijskim sastancima u vojsci, provincijama i gradovima Sjeverne Koreje, aklamacijom biran za njihovog delegata na konferenciji, jer to "odražava jednoglasnu volju i želju svih članova partije, vojnog osoblja i naroda".

Poslije smrti oca Kim Džong Un je proglašen za "velikog nasljednika" i do sada je formalno bio imenovan samo na jedno rukovodeće mjesto koje je držao njegov otac - za vrhovnog komandanta 1,2 miliona vojnika moćne vojske.

Nezavisno od partijske konferencije, Sjeverna Koreja je za dva dana sazvala godišnje zasjedanje parlamenta, pred održavanje centralne proslave godišnjice rođenja "vječnog vođe" Kim Il Sunga.

Imenovanje Kim Džong Una objavljeno je dok se izvode završne pripreme za lansiranje sjeverokorejskog satelita u orbitu, čime će dodatno biti obilježenja proslava godišnjice rođenja Kim Il Sunga.

SAD, Južna Koreja i mnoge druge zemlje vide to lansiranje kao izgovor za probu balističke rakete dugog dometa, što je Pjongjangu zabranjeno rezolucijom UN.
XS
SM
MD
LG