Dostupni linkovi

Bivši grčki ministra uhapšen zbog pranja novca


Bivši grčki ministar Akis Tsohacopulos uhapšen je danas zbog optužbi za pranje novca.Televizija je prikazala snimke na kojima se vide policajci u civilu kako izvode Tsohacopulosa iz njegove luksuzne vile u blizini atinskog Akropolja.Kupovina ove vile dovela je do istrage.

Grčke vlasti povećale su broj hapšenja osoba koje su prekršile zakone o porezima kako bi osvojile simpatije javnosti zbog teških mjera štednje, koje su uslov za dobijanje pomoći od EU i MMF-a.

Međutim, ovaj 72-godišnjak koji je posljednji put bio ministar 2004. godine, jedini je političar višeg ranga koji je do sada uhapšen. On je odbacio svaku krivičnu odgovornost.

Iako su korupcija i favorizovanje stalna pojava u Grčkoj nijedan političar nije optužen niti osuđen posljednjih godina, što je kod ljudi izazvalo bijes uoči izbora 6. maja.

Tsohacopulos, koji bio na različitim funkcijama, uključujući ministarstvo odbrane od 1980-tih suočava se sa optužbama u vezi sa kršenjima zakona u oblasti imovine i poreza, rekao je neimenovani sudski zvaničnik.

On će se danas pojaviti pred tužiocem, ali nije jasno da li će ostati u pritvoru ili će biti pušten uz kauciju.Ako ga proglase krivim, suočava se sa zatvorskom kaznom od 25 godina.

Od kada je napustio politiku 2009. godine on je u više navrata odbacio sve optužbe, uključujući korištenje ofšor kompanija za kupovinu vile u Atini i prodaju njemačkih podmornica Grčkoj.

PASOK je 2011. godine isključio Tsohacopulosa nakon što su poslanici zatražili da se protiv njega podigne optužnica zbog sporazuma o kupovini podmornice sa njemačkom firmom "Feroštal" /Ferrostaal/.
XS
SM
MD
LG