Dostupni linkovi

Pregovori o Iranskom nuklearnom programu ipak u Istanbulu


Teheran će predstaviti nove inicijative za pokušaj rješenja krize u vezi sa kontroverznim iranskim nuklearnim programom tokom razgovora sa velikim silama koji bi trebalo da budu održani 14. aprila u Istanbulu, potvrdio je danas šef iranskih pregovarača Said Džalili.

"Iranska delegacija imaće nove inicijative i nadamo se da će druga strana imati ravnopravan i konstruktivan pristup u pristupu pregovorima", rekao je Džalili.Džalili, sekretar Vrhovnog savjeta za iransku nacionalnu bezbjednost i zvanični pregovarač Teherana o nuklearnom programu, nije precizirao o kakvim je inicijativama riječ.

SAD, jedan od pregovarača iz grupe pet plus jedan u kojoj su Rusija, Kina, Francuska, Britanija i Njemačka, pozvale su prije dva dana Teheran da pruzeme konkretne mjere i ubijedi velike sile da nema namjeru da proizvede nuklearno oružje.

Međunarodna zajednica sumnja da Iran, iako to Teheran demantuje, prikriva vojne namjere pod okriljem civilnog nuklearnog programa.

Teheran je pod sankcijama UN zbog svog nuklearnog programa.

Govoreći o ovim sanckijama koje su pojačanje od 2010. trgovinskim, finansijskim i naftnim embargom SAD i Evrope Džalili je napomenuo da govor prijetnje i pritiska nikada nije dao rezultate.

"Teheran je spreman da doprinese da pregovori budu uspješni i da bude bolja saradnja sa grupom `pet plus jedan`", potvrdio je Džalili.
XS
SM
MD
LG