Dostupni linkovi

Kacin i Kukan pisali Cvetkoviću zbog Abazija


Članovi delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa zapadnim Balkanom tražili su od premijera Mirka Cvetkovića oslobađanje kosovskog Albanca Hasana Abazija.
Abazi je uhapšen 28. matra na prelazu Končulj.

Eduard Kukan i Jelko Kacin ocenili su da držanje u pritvoru Abazija, predsednika Nezavisnog sindikata metalskih radnika Kosova, izaziva "ozbiljnu zabrinutost u pogledu nezavisnosti državnih institucija i vladavine prava u Srbiji".

"Prema našim informacijama, Abazi je prvih 48 sati ilegalno držan u pritvoru, i nije mu omogućeno da vidi ni svog advokata ni članove svoje porodice", navodi se u saopštenju.

Kukan i Kacin su izrazili žaljenje što do ovakvih postupaka dolazi tokom predizborne kampanje u Srbiji, a takođ su ocijenili "da ljudski životi i individualne slobode ne smiu doći u opasnost usljd političkih razmirica između Srbije i Kosova".

"Vaša vlada snosi ne samo odgovornost za zaštitu osnovnih ljudskih prava svih građna Srbije, već i ljudi koji prolaze preko teritorije Srbije", naveli su Kukan i Kacin.

Oni su takodje ukazali na potrebu da se implementira ono što je dogovoreno u razgovorima Beograda i Prištine, pored ostalog i sloboda kretanja.

"Pritvaranje Abazija je korak u pogrešnom pravcu", dodaje se u saopštenju.

Eduard Kukan je predsjdavajući delagacije Evropskog parlamenta za odnose sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom i sa Kosovom. Jelko Kacin je potpredsednik ove delegacije.

Hasan Abazi iz Uroševca uhapšen je 28. marta na Končulju, po potjrnici suda u Gnjilanu. Pored njega je uhapšen i Adem Hurseli, po poternici policijske uprave Beograd koja ga tereti za trgovinu drogom.
XS
SM
MD
LG