Dostupni linkovi

NUNS i UNS traže da se otkriju ubice Slavka Ćuruvije


Nezavisno udruženje novinara Srbije i Udruženje novinara Srbije danas su, polaganjem vijenaca na spomen-obeležje Slavku Ćuruviji, obilježili 13 godina od još nerasvijetljenog ubistva tog novinara i vlasnika lista "Dnevni telegraf".

Nakon polaganja vijenaca, predsjednici dva novinarska udruženja, Vukašsin Obradović i Ljiljana Smajlović, ponovo su zatražili da se otkriju ubice i nalogodavci ubistva Slavka Ćuruvije, ubijenog na današnji dan, 11. aprila 1999. na Uskrs, u pasažu zgrade u kojoj je stanovao, u Svetogorskoj ulici u Beogradu.

Vukašin Obradović iz NUNS-a je rekao da je rasvetljavanje ubistva Slavka Ćuruvije "zavjet nove Srbije koja ne sme nikada zaboraviti vreme kada je država ubijala svoje građane, a tajne službe kontrolisale njihove živote".

"Nema demokratske Srbije i slobode govora bez rasvjetljavanja ubistva Slavka Ćuruvije", upozorio je Obradović u obraćanju novinarima nakon polaganja vijenaca kome su prisustvovali Ćuruvijine kolege i prijatelji.

Branka Prpa, supruga Slavka Ćuruvije, koja je bila sa njim u momentu ubistva, rekla je da obeshrabruje činjenica da državne institucije ni poslije 13 godina nijesu rasvijetlile to "političko ubistvo".

"Očito da ako 13 godina državne institucije, koje su suštinski odgovorne za smrt ljudi, nijesu sposobne da razriješe politiccka ubistva to na neki način znači da su još isti ljudi tamo, to jest oni koji su bili i onda", rekla je ona.

Novinar i vlasnik "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina" Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999, na Uskrs, u pasažu zgrade u kojoj je stanovao, u Svetogorskoj ulici, u centru Beograda. Ubice su u u njega, s leđa, ispalile 17 metaka.

Ubijen je tokom bombardovanja, pet dana nakon što je u tadašnjem dnevnom listu "Politika ekspres" optužen za "priželjkivanje bombi" i "izdaju".
XS
SM
MD
LG