Dostupni linkovi

Upozorenje za cunami prošireno na skoro 30 zemlja


Nakon snažnog zemljotresa jačine 8,9 stepeni po Rihteru koji je pogodio je Indoneziju izdato upozorenje na cunami u 28 zemalja.

Kako javlja Rojtres, cunami ne izgleda veliki ali može doći u nekoliko talasa , javlja Pacifički spasilački centar.

Epicentar zemljotresa bio je ispod mora nedaleko od provincije Aceh na ostrvu Sumatra, teško pogođenom katastrofalnim zemljotresom i cunamijem 2004.

Izvještač BBC iz Džakarte javlja da se zemlja tresla 5 minuta, kao i da je kontakt sa ljudima koji žive u najugroženijem području trenutno nemoguć. Prema izvještajima lokalnih medija stanovništvo je iz predostrožnosti krenulo da se premješta dalje od obale.

Predsjednik Indonezije rekao je Rojtersu da za sada nema izvještaja o šteti i da veruje da nema prijetnje da će se stvoriti cunami, iako je izdato upozorenje. On je takođe rekao i da su komunikacije sa ugroženim područjima trenutno nemoguće, a u pokrajinu Aceh upućeni su spasilački timovi.

Potres se osjetio i u Singapuru, Tajlandu, Indiji i Maleziji, gdje su se, prema izvještajima visoke poslovne zgrade žestoko tresle minutima.

U Indoneziji nema struje, zavladala je velika saobraćajna gužva je je stanovništvo krenulo da se povlači u unutrašnjojst zemlje na više nadmorske visine.

U Indiji je privremeno zatvorena velika luka Čenej, dok je metro zatvoren u Kalkuti. Na Tajlandu je zatvoren aerodrom u ljetovalištu Puekt, dok tajlandske vlasti istovremeno pozivaju stanovništvo da se evakuiše na bezbjednije lokacije u unutrašnjosti zemlje.

Sajt Pacifički centar za upozoravanje na cunami je na svom sajtu saopštio da zemljotresi ovakve jačine imaju potencijal da generišu ogroman, široko raspsrostranjen destruktivan cunami koji može pogoditi obale cijelog Indijskog Okena.
XS
SM
MD
LG