Dostupni linkovi

Crna Gora za sada neće povećavati stopu PDV


Ministar finansija Crne Gore Milorad Katnić kazao je da Vlada za sada neće pribjeći povećanju stope PDV-a jer takva mjera smanjuje kupovnu moć stanovništva.

Analize pokazuju da postoji prostor za povećanje prihoda povećanjem osnovne stope PDV-a. Međutim, svako povećanje PDV-a smanjuje kupovnu moć i može negativno uticati na uslužni, a posebno turistički sektor. Zato smo posebno pažljivi sa ovom mjerom i preferiramo konsolidaciju kroz smanjenje rashoda, a ne povećanje poreskih stopa- rekao je Katnić u intervjuu za Portal Analitika.

Ministar fnansija kaže da Crna Gora ima višak radnika u javnom sektoru i da su izdvajanja za taj sektor iznad međunarodnih standarda.

Još uvijek nema razloga za zabrinutost zbog novog zaduživanja. Ovaj nivo duga od 50 odsto BDP-a je umjeren, značajno manji od prosjeka u Evropskoj uniji i u okvirima je Mastritskih kriterijuma. Međutim, trend rasta duga je negativan a struktura u dijelu ročnosti i cijene se pogoršava- što zahtijeva oprez i definisanje adekvatnih politika. Zato je neophodan nastavak fiskalne konsolidacije koji neće ugroziti, već podstaći investicije i privredni rast, rekao je ministar Katnić.
XS
SM
MD
LG