Dostupni linkovi

Anan: Damask obećao da će poštovati primirje


Specijalni izaslanik UN i Arapske lige za Siriju Kofi Anan izjavio je danas u Teheranu da je dobio uvjeravanja od Damaska da će poštovati primirje.

Nakon razgovora sa iranskim ministrom inostranih poslova Alijem Akbarom Salehijem, tokom kojih je apelovao na iransku podršku njegovim mirovnim naporima, Anan je izjavio da bi "moglo doći do poboljšanja situacije na terenu" do sutra ujutro ako sve strane budu poštovale primirje.

Savjet bezbjednosti UN odredio je četvrtak, 12. april, kao krajnji rok za sirijsku vladu da povuče svoje snage i naoružanje iz naseljenih mjesta.

Anan je izjavio da je dobio "dodatna pojašnjenja" od vlade sirijskog predsjednika Bašara al-Asada o tome kako namjerava da prekine neprijateljstva i da provede njegov mirovni plan u šest tačaka.

"Ako svi budu poštovali plan, vjerujem da ćemo do šest sati ujutro u četvrtak vidjeti poboljšanje situacije na terenu", izjavio je Anan.

On je, međutim, rekao da vlada u Damsku još traži uvjeravanja da će i opozicione snage takođe zaustaviti borbe, tako da bi moglo doći do prekida svih sukoba.

"To je moguće, jer je u interesu Sirijaca da obje strane prekinu sukobe", naglasio je specijalni izaslanik UN i Arapske lige.

On je izjavio da region ne može sebi da priušti još jedan šok i upozorio da bi "svaka pogrešna računica i greška u Siriji imala nesagledive posljedice".

Iran je ključni saveznik vlade u Damasku, ali je Salehi izjavio da će, sve dok je mirovni plan ponuđen stranama, Iran ga podržavati.
XS
SM
MD
LG