Dostupni linkovi

Al Kaida zaprijetila da će napasti Britaniju


Teroristička grupa Al kaida zaprijetila je da će napasti Britaniju ako odluči da izruči Jordanu radikalnog islamistu Abu Katadu, za koga se vjeruje da je bio pomoćnik Osame bin Ladena.

U saopštenju, koje je potpisala generalna komanda Al kaide i koji je objavljen na forumima džihadista, navodi se da će izručenje Abu Katade "otvoriti vrata zla Britaniji i njenim građanima svuda u svijetu".


Posljednjih šest godina Britanija pokušava da izruči ovog radikalnog sveštenika tvrdeći da je on prijetnja nacionalnoj bezbjednosti, ali su pokušaji propali na humanitarnim osnovama.

Iz Amana je obećano da će Abu Katada imati fer i transparentno suđenje ukoliko ga London izruči.

Abu Katada, koji je u britanskom zatvoru za proteklih šest godina, pušten je uz kauciju 13. februara.Protiv njega britanske vlasti nikad nisu podigle optužnicu.

Početkom marta, britanski ministar unutrašnjih poslova Tereza Mej razgovarala je sa jordanskim zvaničnicima o izručenju Abu Katade, ali još nije saopštena zvanična odluka.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je odluku u januaru da London ne može izručiti Abu Katadu jer postoji vjerovatnoća da su dokazi protiv njega, koji bi bili izneseni na suđenju u Jordanu, dobijeni mučenjem.
XS
SM
MD
LG