Dostupni linkovi

Piratska stranka treća po snazi u Njemačkoj


Njemačka Piratska stranka pretekla je stranku Zelenih i postala treća po snazi politička snaga u zemlji, pokazalo je najnovije istraživanje javnog mnijenja.

Istraživanje agencije Forsa za televiziju RTL pokazuje da se potpora Piratima, koji svoj program temelje na slobodi interneta i izravnijoj političkoj participaciji, kreće oko 13 posto i prvi je put pretekla Zelene.

Ogranak stranke osnovane u Švedskoj prije šest godina, njemački Pirati pojavili su se prošloga rujna na njemačkoj političkoj sceni i osvojili mandate u gradskom vijeću Berlina.

Isprva otpisivani od etabliranih stranaka, Pirati su nastavili uspješni niz prošloga mjeseca na izborima u Saskoj i očekuju dobar rezultat u još dva regionalna parlamenta idućega mjeseca, u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji i Schleswig Holsteinu.

Njihov uspon bacio je Zelene u defenzivni položaj i ugrozio njihov oslonac među mlađim biračima razočaranim dvjema velikim strankama, Kršćanskim demokratima (CDU) i Socijaldemokratima (SPD) koje dominiraju poratnom politikom u Njemačkoj.
XS
SM
MD
LG