Dostupni linkovi

Anan traži od Sirije povlačenje trupa u roku od 48 sati


Međunarodni izaslanik Kofi Anan zatražio je u utorak od sirijskih vlasti da u roku od 48 sati povuku trupe u kasarne i obustave nasilje na ulicama gradova.

Izlaslanik UN i Arapske lige za Siriju rekao je da vojne operacije vlade u Damasku i novi uslovi koje je navela za sprovođenje njegovog mirovnog plana, ugrožavaju potrebno primirje.

U pismu Savetu bezbednosti UN, u koje je agencija AP imala uvid, Anan je naveo da Sirija nije povukla trupe i tešku artiljeriju iz gradova, kako je, prema njegovom planu, trebalo da učini do danas.

On je naveo da je od suštinskog značaja da sirijska vlada "iskoristi mogućnost za temeljnu promenu kursa" u vojnim operacijama i okonča svo nasilje do šest sati ujutro 12. aprila.

Anan je naveo da su pripadnici sirijske opozicje naznačili da će posmatrati prekid vatre "ako se sirijske snage povuku iz gradova".

Šef sirijske diplomatije rekao je u utorak u Moskvi da je Sirija povukla svoje trupe iz nekih provincija i da će prekid vatre stupiti na snagu po dolasku međunarodnih posmatrača.

Predstavnici opozicije su međutim rekli da je sirijska vojska danas napala uporišta opozicije širom zemlje koristeći tešku artiljeriju uključujući protiavionsko oružje za napade na civile.
XS
SM
MD
LG