Dostupni linkovi

Izraelski pisci protiv Grasa


Udruženje pisaca u Izraelu osudilo je kontroverznu pesmu nemačkog Nobelovca Gintera Grasa u kojoj kritikuje Izrael zbog pretnje napadom na Iran.

Pisci su sinoć najavili da će tražiti od Svetskog udruženja pisaca - PEN da se "javno distancira od Grasovih opaski i da ustane protiv svih izraza delegitimizacije protiv Izraela i jevrejskog naroda".

"Čak i pre nego što su tragovi svastike (kukastog krsta) na njegovoj odeći nestali, Gras se pridružio krstaškom ratu protiv Izraela", navelo je Hebrejsko udruženje pisaca, aludirajući na Ginterovu pripadnost jedinici Vafen Š u Drugom svetskom ratu.

U saopštenju se dodaje da bi Gras trebalo da "očisti svoju odeću i prošlost, izrazi pokajanje za dane kada je služio u nacističkoj armiji smrti, jer njegova užasna izjava baca tamnu senku nad svim njegovim književnim delom".

Predsedavajući udruženja Hercl Hakak pozvao je izraelske i strane pisce da osude Grasa i dodao da bi komitet za Nobelovu nagradu trebalo da razmotri šta se desilo. Hakak je naglasio da ta nagrada ne daje laureatima imunitet i pozvao Grasa da se izvini.

U pesmi "Ono što se mora reći" Gras je napisao da Izrael priprema udar da zbriše iranski narod s obzirom da pokušava da omete razvoj iranskog nuklearnog programa, preneli su izraelski mediji.

U međuvremenu se izraelski ministar unutrašnjih poslova Eli Jišaj našao na udaru nemačkih političara nakon što je u nedelju Grasa proglasio personom non grata u Izraelu. Nemački ministar zdravlja Daniel Bar je navodno rekao da je takva mera preterana.

Ministar Bar je takođe kritikovao Grasa za koga je rekao da ne može da zamisli da "ima ikakvog interesa da se pojavi u Izraelu nakon direktnih kritika s kojima se suočio u Nemačkoj".
XS
SM
MD
LG