Dostupni linkovi

Akcija spasavanja rudara u Peruu


Akcija spasavanja devet peruanskih rudara, koji su od četvrtka zarobljeni u rudniku na jugu Perua, potrajaće još najmanje dva ili tri dana.

Kako je saopćio šef kabineta peruanskog predsjednika Oscar Valdez, koji je na licu mjesta nadzirao akciju spasavanja rudara, nadležni inženjer procijenio je da će operacija potrajati još najmanje dva ili tri dana, zbog novih urušavanja u rudniku Kabesa de Negro, koji se nalazi na oko 300 kilometara južno od Lime.

Devet rudara u četvrtak su ostala zarobljena u jednom od tunela rudnika, čiji se dio srušio, na dubini od oko 250 metara, prenosi AFP.

Rudari, koji imaju između 22 i 59 godina, i među kojima su otac i sin, zajedno su i nisu povrijeđeni, a spasilačke ekipe ih kroz metalnu cijev snabdijevaju kiseonikom i vodom.

Iako je njihovo zdravstveno stanje dobro, neki od rudara pate od anksioznosti, što nije neuobičajeno za ovakve situacije.

Sudbina peruanskih rudara podsjetila je javnost na sličan slučaj u Čileu, o kojem su pisali svi svjetski mediji.

U augustu 2010. godine, 33 rudara ostala su zarobljena u rudniku San Hose na zapadu Čilea. Spaseni su poslije 69 dana u spektakularnoj akciji.
XS
SM
MD
LG