Dostupni linkovi

HRW: Egzekucije civila u Siriji


Sirijske vlasti su prošlog meseca likvidirale više od sto civila i pobunjeničkih boraca, saopštila je međunarodna grupa za ljudska prava Human Rights Watch.

Većina egzekucija u Siriji izvršena je prošlog meseca i "najmanje 85 pogubljenih nikada nije učestvovalo u borbama, uključujući žene i decu", navodi se u izveštaju ove humanitarne grupe čije je sedište u Njujorku.

U izveštaju na 25 stranica, HRW objašnjava da je većina ovih egzekucija izvršena u provincijama Homs i Idlib, gde se u poslednje vreme vode najžešće borbe izmedju snaga režima i naoružanih pobunjenika.

"Najmanje 47 ljudi, uglavnom žena i dece ubijeno je u Homsu 11. i 12. marta", navodi se u izveštaju koji je pravljen pre svega na osnovu kazivanja očevidaca i aktivista koji prate zbivanja u toj zemlji Bliskog istoka, prenosi francuska agencija AFP.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, od marta prošle godine, kada su počeli protesti opozicije nemiri u Siriji, stradalo je više od 9.000 ljudi: pobunjenika, pripadnika snaga bezbednosti a najviše civila.

Više od 50.000 građana Sirije pobeglo je iz zemlje, uglavnom u Tursku, Jordan i Liban.
XS
SM
MD
LG