Dostupni linkovi

Zakon CISPA dozvoljava špijuniranje sadržaja na internetu


Zakon pod nazivom CISPA, skraćeno od Cyber Intelligence Sharing and Protection Act, stigao je u Predstavnički dom SAD krajem prošle godine.

Za razliku od omraženog SOPA zakona, ovaj su podržale neke od najvećih tehnoloških kompanija, piše Mashable, kao što su Microsoft i Facebook.

CISPA bi, piše ovaj portal, trebalo da zameni postojeci zakon iz 1947. godine (National Security Act), koj privatnim kompanijama i vladi dozvoljava da deli informacije i potencijalnim cyber pretnjama.

Kako piše Electronic Frontier Foundation (EFF), ovaj zakon omogućuje kompanijama da 'špijuniraju korisnike i dele njihove privatne informacije sa vlastima i ostalim kompanijama, i to sve s gotovo potpunim imunitetom na bilo kakvu vrstu tužbe'.

Kao i mnogi drugi slični predlozi zakona i trgovinskih sporazuma, kao SOPA i ACTA, i CISPA zapravo stvara zakon koji bi bio izuzetak od svih ostalih zakona, ako je reč o računarskoj sigurnosti i intelektualnom vlasništvu.

EFF kaže da bi CISPA mogla značiti i da kompanije kao što su Google ili Facebook pregledaju poruke korisnika i predaju ih vlastima.
XS
SM
MD
LG