Dostupni linkovi

Brat ubijenog novinara Slavka Ćuruvije traži pomoć od Kacina


Jovo Ćuruvija, brat ubijenog beogradskog novinara Slavka Ćuruvije, zatražio je pomoć od izvjestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Jelka Kacina, jer ubistvo njegovog brata nije razriješeno ni poslije 13 godina.

"Molim Vas da izvršite pritisak na vlasti u Srbiji da sprovedu temeljitu i ozbiljnu istragu i da sve učesnike, podstrekače, pomagače,organizatore i ubice u ovom zločinu izvedu pred lice pravde", naveo je Jovo Ćuruvija u otvorenom pismu Kacinu, koje prenose beogradski mediji.

Iako su, naodi on, prikupljeni validni dokazi o organizatorima, izvršiocima i saučesnicima u ubistvu Slavka Ćuruvije, ne pokreće se postupak, pa se stiče utisak kao da se čuva i prikriva neko od umiješanih u taj monstruozni zločin.

"Molim Vas za pomoć, jer su i posle 13 godina od ubistva moga brata, Vlada Srbije, policijski i pravosudni organi Srbije potpuno pasivni, apsolutno nezainteresovani i bez ijednog pravog poteza ili suštinske reakcije u pravcu rešavanja i rasvetljavanja ubistva moga brata Slavka Ćuruvije", naveo je Jovo Ćuruvija.

Jovo Ćuruvija piše da je tortura, kako je naveo, zlikovačkog režima Slobodana Miloševića počela 1998. godine donošenjem Zakona o informisanju, takozvanim Šešeljevim zakonom, u vrijeme ministrovanja Aleksandra Vučića, a da je pojačana poslije govora Slavka Ćuruvije pred Helsinškom komisijom, u Kongresu SAD, 10. decembra 1998 godine.

Jovo Ćuruvija je naveo da se na opšte zgražavanje porodice Ćuruvija i javnosti, u Srbiji mnogi koji su učestvovali u pripremi ubistva Slavka Ćuruvije danas nalaze u državnim preduzećima i ustanovama, a neki od njih su i napredovali.

Vlasnik dnevnog lista "Dnevni telegraf" i nedjeljnika "Evropljanin" Slavko Ćuruvija ubijen je u centru Beograda na Vaskrs, 11. aprila 1999. godine tokom NATO bombardovanja Srbije.

Ubistvo do danas nije razriješeno niti je iko odgovarao za taj zloči
XS
SM
MD
LG