Dostupni linkovi

Sirijski šef diplomatije u posjeti Moskvi


Sirijski ministar spoljnih poslova Valid Mualem doputovaće danas u Moskvu da bi informisao rusko rukovodstvo o koracima koje vlasti u Damasku preduzimaju u okviru realizacije mirovnog plana specijalnog izaslanika Kofija Anana.

Sastanak sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom zakazan je za sutra, kada ističe rok do kojeg sirijske vlasti treba da povuku vojsku i tešku artiljeriju iz gradova i naselja, prenio je Itar-tas.

Prema Ananovoj mapi puta, sve strane iz sirijskog konflikta treba da obustave nasilje 12 aprila.

Rusija je napomenula da svaki dodatni minut sukoba odnosi nove živote. Sirijske vlasti snose odgvornost za sadašnju krizu, ali nasilje može biti zaustavljeno samo ako u obustavi vatre učestvuju i opozicione snage, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Rusija nastavlja svoju fundamentalnu politiku s ciljem da se u Siriji što prije postignu prekid krvoprolića i mir bez strane intervencije", izjavila je Marija Zaharova, zamjenik direktora pres službe Ministarstva spoljnih poslova.

Sirijski pobunjenici odbacili su zahtjev sirijskih vlasti da daju pisane garancije o okončanju napada i obećaju da ih neće finansirati strane države.

Komandant pobunjeničkih snaga rekao je da će njegovi ljudi poštovati mirovni plan UN i Arapske lige, ali da neće direktno sarađivati sa Damaskom dok traju napadi.

Aktivisti su saopštili da je u jučerašnjim sukobima poginulo najmanje 70 ljudi, čime je ukupan broj žrtava tokom vikenda dostigao 180, uglavnom civila
XS
SM
MD
LG