Dostupni linkovi

MANS najavio tužbe protiv članova RAE


Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podneće naredne sedmice krivičnu prijavu protiv bivših i sadašnjih članova Regulatorne agencije za energetiku (RAE), zbog sumnje da su u kontinuitetu zloupotrebljavali službeni položaj, protežirajući interese elektroenergetskih kompanija i sa njima povezanih lica.

„Zvaničnici RAE spremaju se da ovih dana da još jednom povećaju namet građanima time što bi odobrili poskupljenje struje, koje su zahtevali Elektroprivreda (EPCG) i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES)“, kazali su iz MANS-a.

Oni su dodali da će, ukoliko RAE prihvati zahtev da je poskupljenje struje, građani ponovo iz svojih džepova morati da odvajaju za bogaćenje čelnika EPCG i njihovih partnera.

„Struja je ove godine već jednom poskupela i to ne zbog loše elektroenergetske situacije, čime se opravdavala visoka cena uvoza, već zato što je građanima nametnuto nezakonito plaćanje gubitaka na lošoj prenosnoj mreži“, saopštili su iz MANS-a.

Oni su podsetili da su Ustavni i Upravni sud ranijim presudama ukazali da RAE donosi nezakonite odluke dozvoljavajući mahinacije sa cenom struje, ali i konstatovali da se to očigledno ignoriše bez posledica.

MANS je od Upravnog suda tražio poništenje odluke RAE kojom je omogućeno poskupljenje struje od januara, dok je od Ustavnog zahtevala obaranje najnovije metodologije regulatora, čija bi primena mogla izazvati novi skok cena električne energije od avgusta.

MANS će tražiti i da se ispita eventualno kršenje odredbi Zakona o energetici kojim se zabranjuje konflikt interesa, s obzirom da od osam bivših i sadašnjih članova RAE samo jedan nema akcije u EPCG i sa njom povezanim firmama.
XS
SM
MD
LG