Dostupni linkovi

Jahjaga, Žbogar i kosovska vlada osudili napad u Mitrovici


Kabinet predsednice Kosova, Atifete Jahjage, kosovska vlada i političke partije su najoštrije osudili napad u Mitrovici u kojem je jedna osoba poginula, a četiri su ranjene, i zatražili od policije da što pre pronađe počinioce tog dela i izvede ih pred lice pravde.

"Takvi nasilni akti i napadi su neprihvatljivi i ne doprinose stabilnosti u zemlji. Oni ometaju stalne napore za uspostavjanje reda i zakona na celoj teritoriji Kosova, posebno u severnom delu zemlje", kaže se u saopštenju kabineta predsednice Kosova.

Samjuel Žbogar, specijalni predstavnik EU izrazio je saučešće porodici nastradalog.

"Vest o eksploziji koja je ubila gospodina Selvera Hejredinaja u Mitrovici rano jutros me je šokirala. Moje saučešće njegovoj porodici. Razumeo sam da Euleks sprovodi istragu u saradnji sa kosovskim vlastima. Nadam se brzoj i uspešnoj istrazi. U međuvremenu, apelujem na sve zajednice da ostanu mirne i ostave ovo pitanje u rukama policije", izjavio je Žbogar.

Vlada Kosova takođe je osudila teroristički akt u kojem je život izgubio jedan građanin Kosova u severnom delu Mitrovice.

Posebnim saopštenjima za medije ovaj kriminalni akt su osudili Demokratski savez Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Pokret Samoopredeljenje.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi je za prištinske medije izjavio da ovaj napad može izazvati tenzije na severu Mitrovice i zatražio od direktora policije Kosova da se u tom delu Mitrovice raspredi jedna stalna policijska patrola.

Redžepi kao i regionalni portparol Policije Kosova za Mitrovicu Besim Hoti nisu isključili mogućnost etničkog motiva napada.

Policija Kosova je potvrdila da je u noći između subote i nedelje, oko 1.20 od eksplozivne naprave koja je postavljena na prozor stana jednog Albanca u naselju "Tri solitera" preminuo Seljver Hajredini star 38 godina.
XS
SM
MD
LG