Dostupni linkovi

Komandant pobunjenika: Nećemo dati pisane garancije Asadu


Komandant pobunjeničke Slobodne vojske Sirije Rijad al-Asad odbio je zahtev režima iz Damaska da opozicija pruži "pisane garancije" da će položiti oružje, pre nego što vlasti povuku svoju vojsku iz gradova.

Pukovnik Rijad al-Asad rekao je u nedelju da Slobodna vojska Sirije ne priznaje režim predsednika Asada, i da zbog toga neće dati garancije.

Rijad al-Asad rekao je za agenciju AP, telefonom iz Turske, da ako režim bude ispunio plan od šest tačaka specijalnog izaslanika UN i Arapske lige Kofija Anana, i njegova grupa će proglasiti prekid vatre.

On je istakao da vlada treba da povuče svoje snage u baze, i ukloni kontrolne punktove sa ulica.

Sirijske vlasti tražile su pre nekoliko sati "pisane garancije" od opozicije da će položiti oružje, i tako dovele u pitanje mirovni sporazum pod posredništvom UN, na koji je sirijski predsednik Bašar Asad pristao. Prema tom sporazumu, sirijska vojska trebalo bi do 10. aprila da se povuče iz gradova, a da se u narednih 48 sati uspostavi prekid nasilja.

U međuvremenu, nasilje u Siriji ne prestaje.

Za više od godinu dana, koliko u Siriji traje pobuna protiv Asadovog režima, poginulo je više od 9.000 ljudi, prema procenama UN.
XS
SM
MD
LG