Dostupni linkovi

Papa apelovao na dogovor u Siriji


Papa Benedikt XVI danas je u poruci Urbi et orbi (Gradu i svetu) povodom Uskrsa po Gregorijanskom kalendaru osudio diskriminaciju i progon pripadnika hrišćanskih zajednica u svetu, posebno na Bliskom istoku.

"Hrist je nada i uteha, posebno za pripadnike hrišćanske zajednice koji su najizloženiji diskriminaciji i progonu zbog vere kojoj pripadaju", rekao je papa Benedikt XVI obraćajući se vernicima sa centralnog balkona bazilke Svetog Petra u Vatikanu.

On je apelovao na prestanak prolivanja krvi u Siriji i na postizanje dogovora zaraćanih strana u toj zemlji.

"Neka u Siriji prestane prolivanje krvi i neka bez odlaganja bude izabran put poštovanja, dijaloga i pomirenja, kao što želi međunarodna zajednica", rekao je on.

Papa je poželeo da brojne izbeglice iz Sirije, kojima je potrebna humanitarna pomoć nađu utočište i da im se pokaže solidarnost. Poglavar katoličke crkve je irački narod pozvao da učini svaki neophodan napor kako bi krenuli putem stabilnosti, a na Izraelce i Palestince je još jednom apelovao da ponovo krenu putem postizanja mira.

On je molio za "mir i stabilnost" u Maliju, zemlji koja, kako je rekao, "prolazi kroz težak politički trenutak". Govoreći o Nigeriji, koja je poprište "krvavih terorističkih napada, papa je izrazio nadu da će biti dovoljno energije kako bi tamo ponovo počelo da se gradi društvo u kojem će vladati mir, poštovanje i verske slobode.
XS
SM
MD
LG