Dostupni linkovi

Kabul i Vašington postigli dogovor o noćnim akcijama


Avganistan i SAD postigli su dogovor o spornim noćnim upadima oružanih snaga u avganistanke kuće i lokalne vlasti su dobile pravo veta na planirane operacije te više ovlaštenja u tretmanu zatvorenika, saopštila je u nedelju avganistanska vlada.

U saopštenju se navodi da će dogovor kasnije potpisati avganistanski ministar odbrane general Abdul Rahim Vardak i komandant NATO u Avganistanu general Džon Džon Alen u avganistanskom Ministarstvu inostranih poslova.

Noćni upadi u kuće u potrazi za osumnjičenim militantima nisu popularni u avganistanskoj javnosti ali komandanti NATO na terenu smatraju to ključnom taktikom u borbi protiv pobunjenika.

Upadi su smatrani najvećom preprekom u pregovorima o širem strateškom sporazumu u kojem će biti obuhvaćena buduća prisutnost oružanih snaga SAD nakon povlačenja većina vojnika iz zapadnih zemalja 2014. godine.

Neimenovani zvaničnik avganistanske vlade rekao je da će, prema dogovoru, avganistanske vlasti imati kontrolu nad zatvorenicima uhapšenim tokom noćnih akcija i donosiće odluke da li će dozvoliti pristup američkim istražiocima.

On je dodao da će pre pokretanja operacije biti potrebno odobrenje naloga, koji će avganistanske i američke snage morati da traže od sudije.
XS
SM
MD
LG