Dostupni linkovi

Organizatori pozvali državne organe da pomognu održavanje Parade ponosa


Organizacija "Parada ponosa Beograd" pozvala je u nedelju državne organe u Srbiji da u potpunosti i bez odlaganja primene zaključke iz Rezolucije Evropskog parlamenta o evropskim integracijama Srbije, naročito u delu koji se odnosi na Paradu ponosa i poštovanje ljudskih prava LGBT zajednice.

"Očekujemo da svi državni organi pomognu održavanje Parade ponosa 2012. godine, prvenstveno sprovodeći svoja zakonska ovlašćenja prema onima koji prete nasiljem", navodi se u saopštenju.

Ta organizacija je podsetila da je u Rezoluciji Evropskog parlamenta izražena zabrinutost zbog nedostatka političke volje da se aktivno promoviše politika tolerancije i poštovanja osnovnih ljudskih prava LGBT zajednice.

"Prema tekstu rezolucije, nedostatak političke volje bio je vidljiv tokom pripreme Parade ponosa 2011. godine, što je na kraju dovelo do zabrane Parade. Evropski parlament je u ovoj rezoluciji posebno osudio zapaljiv i diskriminatorni govor koji su koristili pojedini političari i sveštenici SPC i podsetio vlasti u Srbiji da je sloboda okupljanja jedno od osnovnih prava i vrednosti EU", dodaje se u saopštenju.
XS
SM
MD
LG