Dostupni linkovi

Severna Koreja planira novu nuklearnu probu


Severna Koreja, koja nastavlja sa pripremama za lansiranje rakete uprkos rezoluciji Saveta bezbednosti UN, takođe priprema I treću nuklearnu probu, javili su u nedelju južnokorejski mediji.

Južnokorejska novinska agencija "Jonhap" javila je, pozivajući se na neimenovani izvor, da Severna Koreja "u tajnosti priprema nuklearnu probu" na istoj lokaciji na kojoj je obavila prve dve.

Isti izvor istakao da su putem satelita primećeni radnici u Sjevernoj Koreji kako kopaju tunel u gradu Pungjeri u oblasti Kilđu pored postojećih rudnika, koji su, kako se veruje, iskorišćeni za nuklearne probe obavljene 2006. i 2009. godine.

"Potvrđeno je da radovi na kopanju ulaze u završnu fazu", rekao je izvor.

"Jonhap" navodi da se na satelitskim snimcima mogu videti gomile iskopane zemlje i peska na ulasku u tunel.

Severna Koreja, koja se pre tri godine povukla iz šestostranih razgovora o razoružanju svog nuklernog programa, saglasila se u februaru da će prestati sa nuklearnim probama, obogaćenjem uranijuma i lansiranjem dalekometnih projektila u zamenu za pomoć u hrani, što je otvaralo put mogućem nastavku pregovora.

Severna Koreja navodi da u svemir šalje meteorološki satelit, ali Južna Koreja i SAD smatraju da je u pitanju proba balističkog projektila.
XS
SM
MD
LG