Dostupni linkovi

Novi poziv NUNS-a da se pronađu ubice novinarke Vujasinović


Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUSN) zatražilo je u nedelju ponovo od policije, tužilaštva i pravosuđa Srbije da pronađu i kazne ubice i nalogodavce ubistva novinarke Radislave Dade Vujasinović.

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović je povodom 18. godišnjice ubistva novinarke rekao da se to udruženje neće zaustaviti sve dok ubice, podstrekači i skrivači tog zločina ne budu kažnjeni.

"Svi koji su prikrivali i još prikrivaju zločin i štite ubice i nalogodavce iznova ubijaju i Dadu i novinarstvo u Srbiji. Poštujemo činjenicu da je Republičko tužilaštva ispravilo tešku grešku prethodnika i zaključilo da je u pitanju ubistvo, ali to nije dovoljno", navodi se u saopštenju NUNS-a.

Dada Vujasinović ubijena je 8. aprila 1994. godine u svom stanu u Beogradu.

Prvobitnom istragom utvrđeno je da se ubila iz lovačke puške, što su njena porodica i kolege osporavali. U januaru 2009. godine Okružno tužilaštvo u Beogradu policiji je podnelo zahtev da prikupi dokaze o ubistvu.

Vujanovićeva (1964) je kao novinarka magazina "Duga" izveštavala sa ratišta u Hrvatskoj i BiH, a među prvima u Srbiji istraživala je organizovani kriminal i veze podzemlja i politike.

"Činjenica da se njene ubice još ne znaju svedoči o snazi tih veza i o tome da se Srbije još nije otrgla iz ralja mračne prošlosti", ocenio je Obradović.
XS
SM
MD
LG